Vrtnica - simbol lepote, ljubezni in ravnovesja

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Zelišča in rastline Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 3638
vrtnica

O vrtnici

Vonj vrtnice pomirja, sprošča in dviga razpoloženje. Deluje na vseh ravneh, tako na naše telo kot na naš um, saj si z njim lajšamo težave pri depresiji in premagujemo žalost, strah in jezo.

Vrtnica je simbol ravnovesja in simbolizira obljube, nove začetke ter upanje. Njeni trnji pa ponazarjajo obrambo, trdoživost in izgubo.

Uporaba vrtnice

Vrtnice ni uporabna samo kot okrasna rastlina, ampak se veliko uporablja tudi v kozmetiki, medicini in kulinariki.

V kozmetiki se uporablja eterično olje izdelano iz cvetnih listov vrtnice. Dodaja se raznim kremam, mazilom, hidrolatom, šamponom, milom in parfumom. Na kožo deluje adstringentno (preprečuje vnetne reakcije na koži in njeno občutljivost na zunanje vplive), ima blago protimikrobno delovanje ter neguje, zato se najbolje obnese pri suhi, zreli in občutljivi koži. Koži vrača vlago, vitalnost in sijaj, preprečuje nastanek prezgodnjih gubic ter odlično zmanjšuje videz kožnih kapilar. Lahko pa si iz cvetnih lističev vrtnic, pripravimo tudi aromatično, poživljajočo kopel.

V medicini se vrtnica uporablja za pripravo čaja iz posušenih cvetnih listov, ki krepi delovanje srca, deluje kot blago odvajalo, priporočljiv pa je tudi za čiščenje krvi.

V kulinariki se večinoma uporablja cvetne liste vrtnic. Vrtnični lističi so užitni in jih lahko dodajamo hrani. Posušene pa uporabimo za čaj. Ali pa jih pečemo, kuhamo, cvremo, mariniramo, dodajamo sladoledu, jogurtu, omakam, naredimo marmelado, dodamo k piščancu ter raznim solatam. Posebna specialnost za razvajanje čutov pa je liker iz vrtnice.

Oglejte si izdelke v spletni trgovini >>>


eterično olje vrtnica hidrolat vrtnica

Komentarji

Vpišite komentar