BRIN – cenjeno ljudsko zdravilo

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Zelišča in rastline Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 1333
brin

Brin so že od nekdaj cenili kot izredno učinkovito zelišče za uničevanje klic. Stari Egipčani so ga uporabljali za postopke mumifkacije, njegove vejice in storže pa so uporabljali kot kadilo za prečiščevanje telesa in duha. Danes je cenjen predvsem v kozmetiki za nego mastne in aknaste kože ter za blažitev dermatitisa in kožnih izpuščajev. Ima blagodejne učinke na dihala, zato se še posebej priporoča za uporabo v hladnejšem delu leta, ko smo bistveno bolj podvrženi boleznim dihal ter drugim prehladnim obolenjem. Brin prav tako sprošča, jasni naš čustveni svet ter pomaga odpravljati težave z nespečnostjo in stresom. 

O brinu 

Brin je zimzelen grm, katerega listi so igličasti in bodičasti. Razširjen je po vsej Evropi, v Sloveniji pa ga najdemo po gozdovih in na suhih pobočjih. Njegovi plodovi so temno modre jagode, ki imajo aromatičen vonj ter grenkosladek, aromatičen in smolnat okus. Za domačo lekarno so še posebej priljubljene posušene brinove jagode, ki jih nabiramo oktobra in jih nato posušimo v senčnem, a zračnem prostoru. Brin vsebuje veliko vitamina C, minerale kalcij, kalij in mangan ter druge rudninske snovi.

Brinove jagode so zakladnica zdravja

Brin je v celoti koristen za uporabo, najbolj zdravilen pa je zagotovo njegov plod – brinove jagode, ki so znane po svojem odvajalnem učinku. Eterično olje, ki ga vsebujejo jagode, namreč draži sečne organe, hkrati pa deluje kot razkužilo pri vnetem mehurju. Delno se izloča tudi preko pljuč, zato ga kot antiseptik uporabljamo pri prehladnih obolenjih. Za zunanjo uporabo je v kombinaciji z drugimi zelišči uporaben za masažo pri revmatizmu in artritisu, masaža pa pospešuje tudi prekrvavitev. Grenčine, ki jih vsebujejo jagode prav tako pomagajo pri prebavi in pomirjajo krče, ki se pojavijo pri napenjanju.  V ljudski medicini poleg brinovih jagod uporabljajo tudi mlade vršičke, vejice, cvetove in les.

Uporaba

Eterično olje: Iz telesa pomaga izločati toksine in odvajati vodo, zato je učinkovito pri masažah za odpravo celulita. Iz njega si lahko pripravimo tudi kopel (3 kapljice eteričnega olja), ki blaži simptome »mačka«. Uporaba olja v izparilnikih pripomore k boljšemu zdravju dihal, razkužuje pa tudi zrak v prostoru. Prav tako pa sprošča, zmanjšuje stres in odpravlja nespečnost.

Mazilo: Je primerno za nego razdražene kože in za masažo ter sprostitev celotnega telesa. Pri prehladih si mazilo lahko vtremo na področje prsnega koša in s tem blažimo simptome prehlada.

Čaj: Čaj iz brinovih jagod pomaga izboljšati prebavo ter ugodno vpliva na sečila. Izboljšuje prekrvavitev v trebuhu, zato je učinkovit tudi pri menstrualnih težavah, utrujenosti ter glavobolih. Čajno žličko posušenih brinovih jagod namočimo v skodelico vroče vode in pustimo stati deset minut.

Brin lahko uporabljamo tudi v sirupih in tinkturah, zelo priljubljen za uporabo pa je tudi kot začimba v kulinariki ter za pripravo brinovega žganja.


brin eterično olje brin brin mazilo
svečka brin
eterično olje brin brin mazilo

Oznake: brin

Komentarji

Vpišite komentar