Materina dušica ali timijan

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Zelišča in rastline Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 240

Materina dušica je po videzu zelo podobna vrtnemu timijanu. Rastlini se razlikujeta v vsebnosti eteričnega olja timola. Medtem ko materino dušico lahko uporabljamo neomejeno, moramo biti pri uporabi timijana zaradi močnejše koncentracije timola bolj previdni.

Materina dušica je do 20 centimetrov visok grmiček, ki ima olesenelo korenino iz katere poganjajo številna stebelca. Cvetovi so zbrani v socvetju in so značilne škrlatne ali temnorožnate barve. Materina dušica cveti od junija pa tja do oktobra. Ima svoj značilen, oster vonj, kar je posledica tega, da vsebuje predvsem eterična olja.

Uporabnost materine dušice je zelo raznolika: lajša prebavne motnje, čisti aknasto kožo, pomaga pri zdravljenju in razkuževanju zgornjih dihalnih poti, pomirja kašelj, uspava, pomirja in krepi živce, pospešuje tudi potenje in prebavo ter sprošča krče. 

Zelo učinkovita pa je tudi v kopelih za dojenčke, otroke in onemoglih in oslabelih bolnikih. Ker pomirjujoče deluje na živčni sistem si lahko pomagamo pri glavobolu, sproščujoče pa deluje tudi na dihalne poti, zato si jo pripravimo, ko smo prehlajeni. Učinkuje tudi pri težavah s kožo, saj deluje antibakterijsko in protiglivično. Lajša pa tudi težave pri revmatičnih obolenjih.

Materina dušica je primerna tudi za pripravo olja ali tinkture. S tinkturo zdravimo bakterijska obolenja pljuč in črevesja. Olje pa vtiramo in masiramo in ga uporabljamo pri revmatičnih težavah in drhtenju udov.

Včasih so glavobol zdarvili tako, da so pest materine dušice položili pod klobuk ali ruto in glavobol je minil.

Čaj materine dušice je izredno učinkovit pri zdravljenju pljučnice in obolelih bronhijev, dobro učinkuje pa tudi na ledvice in mehur. Priporočamo pa ga tudi ženskam z nerednimi menstruacijami.  Komentarji

Vpišite komentar