Materina dušica ali timijan

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Zelišča in rastline Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2290

O materini dušici

Materina dušica je po videzu zelo podobna vrtnemu timijanu. Rastlini se razlikujeta v vsebnosti eteričnega olja timola. Medtem ko materino dušico lahko uporabljamo neomejeno, moramo biti pri uporabi timijana zaradi močnejše koncentracije timola bolj previdni.


Materina dušica je do 20 centimetrov visok grmiček, ki ima olesenelo korenino iz katere poganjajo številna stebelca. Cvetovi so zbrani v socvetju in so značilne škrlatne ali temnorožnate barve. Materina dušica cveti od junija pa tja do oktobra. Zaradi visoke vsebnosti eteričnega olja timol ima svoj značilen, oster vonj.

Uporabnost materine dušice je zelo raznolika

Lajša prebavne motnje, čisti aknasto kožo, pomaga pri zdravljenju in razkuževanju zgornjih dihalnih poti, pomirja kašelj, uspava, pomirja in krepi živce, pospešuje tudi potenje in prebavo ter sprošča krče. 

Zelo učinkovita pa je tudi v kopelih za dojenčke, otroke, onemogle in oslabele bolnike. Zaradi svojega pomirjujočega učinka nam lahko pomaga pri glavobolu, sproščujoče pa deluje tudi na dihalne poti. Zato se priporoča ob prehladih. Ker deluje antibakterijsko in protiglivično, si z njo pomagamo pri težavah s kožo, ugodno pa deluje tudi pri lajšanju revmatičnih obolenjih.

Iz materine dušice pripravljamo tudi olja ali tinkture. S tinkturo zdravimo bakterijska obolenja pljuč in črevesja. Olje pa vtiramo in masiramo in ga uporabljamo pri revmatičnih težavah in drhtenju udov.

V starih časih so glavobol zdarvili tako, da so pest materine dušice položili pod klobuk ali ruto in glavobol je minil.

Čaj materine dušice je izredno učinkovit pri zdravljenju pljučnice in obolelih bronhijev, blagodejno učinkuje pa tudi na ledvice in mehur. Priporoča pa se tudi ženskam z neredno menstruacijo.  


Komentarji

Vpišite komentar