Turkiz – kristal modrosti

person Objavil: : Maša Vrhovnik list V: Opisi kristalov Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2242
TURKIZ

V Evropo so ga prinesli iz Turčije (rudniki se nahajajo v perzijski provinci Khorasan), Francozi pa so mu nadeli ime Pierre turquoise (turški kamen).

Na ameriški celini so ga Indijanci uporabljali za priklic dežja v sušnih obdobjih. Turkiz jim je simboliziral modrost, plemenitost in nesmrtnost. Uporabljali so ga za zdravljenje oči, zlatenice in pri celjenju ran.

Včasih so verjeli, da je bolj žive sijoče barve, če ima lastnik do njega dober odnos. S spremembo barve pa je opozarjal na bližajočo se nevarnost.

Danes turkiz simbolizira radodarnost, iskrenost in naklonjenost. Predstavlja talisman sreče, uspeha in kreativnosti ter služi kot amulet zaščite. Ker je občutljiv na maščobe in alkohol, je priporočljivo, da ne pride v stiku s kremo ali parfumom.

Vpliv na psihično počutje

Usklajuje obe možganski polovici, zato prinaša dobro presojo. Usklajuje razum in srce. Pomirja, odpravlja depresijo in panične napade. Raztaplja razne čustvene blokade. Blagodejno deluje v stanjih fizične izčrpanosti in aktivira samoozdravitvene mehanizme v telesu.

Vpliv na fizično počutje

Deluje hladilno, zdravi pretirano delovanje ščitnice in deluje protivnetno. Zdravi slabokrvnost, alergije, težave s hrbtenico, motnje v centralnem živčnem sistemu, revmatizem in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Razstruplja telo, pomaga pri zakisanosti in krepi imunski sistem.

Ščiti tudi pred sevanjem. 

Vpliv na duhovnost

Je odličen kristal za meditacijo, saj odpira tretje oko in krepi intuicijo. Uravnoveša yin in yang energijo ter prinaša notranji mir.

kamen turkiz

Turkiz v spletni trgovini

Oznake: turkiz

Komentarji

Vpišite komentar