Razstava VEČNA ČIPKA - Kotiček pod srečno zvezdo

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Arhiv Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2242

Za čipko lahko rečemo, da je večna, saj jo Slovenci poznamo že stoletja. Klekljanje je ena najbolj organiziranih rokodelskih dejavnosti, ki se ves čas razvija ter prilagaja potrebam časa. Tudi danes je ta rokodelska veščina s starodavnim pridihom vedno bolj cenjena, saj sodobne klekljarice iz čipke izdelujejo prave umetnine, ki so obenem tudi uporabne in funkcionalne.

Kdaj: od 4.9. do 14.9.2019.

Kje: v Kotičku pod srečno zvezdo v Kamniku, Maistrova ulica 1.

Obisk je brezplačen. Razstavo sofinancira Občina Kamnik.

klekljana čipka

Izdelki na spletni trgovini >>>

O razstavi

Čipka že nekaj časa velja za produkt tradicionalne slovenske rokodelske veščine, ki pomembno prispeva k prepoznavnosti Slovenije v svetu. Priznanje temu umetniškemu izrazu je tudi vpis Klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Najbolj prepoznavna in geografsko povezana je z idrijsko regijo, vendar je čipkarstvo prisotno in se obuja tudi v ostalih delih Slovenije. Klekljanje se v Slovenij že stoletja prenaša iz roda v rod in tako utrjuje vezi med generacijami.

Na razstavi, ki smo jo poimenovali Večna čipka, bi ta tradicionalni slovenski rokodelski izdelek prikazali v novi sveži modernejši preobleki. Danes so čipke umetniška inspiracija, še posebej v modni industriji. Predvsem se bomo osredotočili na moderen nakit iz klekljane čipke, saj je zanj vedno več zanimanja, zato je razstava primerna za vse, tudi mlajšo populacijo, kajti čipka bo predstavljena v uporabni moderni obliki.

Oznake: čipka

Komentarji

Vpišite komentar