Mandala, sveti simbol simetrije in harmonije

person Objavil: : Bojan Ahlin list V: Ezoterika Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2058
mandala broška

V sanskrtu beseda mandala pomeni krog. Je duhovni in obredni simbol v hinduizmu in budizmu, ki predstavlja vesolje. Njene krožne oblike simbolizirajo idejo, da se življenje nikoli ne konča in da je vse povezano. Predstavlja tudi duhovno potovanje v sebe in raziskovanje globin duše. 

Vsakdanji hitri tempo življenja nas pogosto sili v to, da pozabimo nase in se distanciramo od svoje duhovnosti. Če želimo živeti harmonično in polno življenje, je nujno, da vzpostavimo stik s samim seboj. Sveti simboli nas opominjajo, da si je potrebno vzeti čas zase in nam pomagajo, da ponovno vzpostavimo povezavo z našo dušo. Mandala nam služi kot pripomoček, ki povezuje fizični in spiritualni svet.

Mandale in meditacija, kako meditirati z mandalo?

V današnjem času so mandale priljubljen simbol meditacije, saj pomagajo povečati osredotočenost ter utišati misli med meditacijo. Prav tako pomagajo blažiti stres in tesnobo ter ustvarjajo večjo povezanost s fizičnim telesom. 

Prvi korak za meditacijo z mandalo je ta, da izberemo mandalo, ki nas vizualno zelo privlači in se osredotočimo na namen, ki ga želimo vnesti v svoje življenje. Pogled osredotočimo na mandalo in njeno lepoto ter s tem utišamo svoje misli. Če zaznamo, da naš um začne begati k vsakdanjim težavam, se ponovno osredotočimo na lepoto mandale. Postopoma se bomo počutili bolj sproščeno in prav gotovo se bo pojavil občutek lahkosti, ki bo vodil k intuitivnim mislim. Še naprej se prepuščamo čudoviti energiji mandale in če nam misli začnejo ponovno tavati, spet obrnemo pozornost na mandalino lepoto. Meditacija naj traja od 5 do 15 minut.

Risanje in barvanje mandal

Risanje in barvanje mandal nas pomirja in dviga našo zavest. Prav tako nam prinese občutke harmonije, sreče in izpolnitve. Je starodavna znanost na podlagi svete geometrije, ki nas vodi v globje razumevanje vesolja in človekovega obstoja v njem. Tudi C.G. Jung je svoje paciente učil risanja mandal, saj je menil, da to pomaga pri tem, da se v človekovi podzavesti ponovno vzpostavi naravni, univerzalni red oz. stanje 'samoozdravitve'.

Za risanje potrebujemo list papirja, barvice živahnih barv in nekaj domišljije. Narišemo krog, vanj pa simbole, ki sestavljajo mandalo – križ, krog, kvadrat in trikotnik. Simbole povežemo med seboj in jih enakomerno pobarvamo, iz sredine navzven ali od zunaj navznoter.

Barvanje mandal se uporablja kot zdravilno orodje in je povezano z zmanjševanjem stresa in tesnobe ter z bojem proti depresiji. Prav tako nam omogoča, da izrazimo svojo ustvarjalno plat, česar pogosto ne zmoremo storiti v vsakdanjem stresnem življenju. Barvamo lahko z barvicami, flomastri, voščenkami ipd. Motiv mandale natisnemo na papir ali pa izberemo poljubnega v pobarvanki. Za barvanje poiščemo miren prostor, kjer se bomo lahko sprostili. Izbira barve naj poteka spontano in naravno. Ni se potrebno pretirano obremenjevati z analiziranjem in usklajevanjem, pri barvanju naj nas vodi le naša spontanost. S tem bo tudi sprostitev večja.


mandala mandala prstan mandala pobarvanka
Oznake: mandala

Komentarji

Vpišite komentar